Meubelmaker Rinze van der Woude begon bij heit in het hok

Uit de Sa van 15 oktober 2021

Het is ‘smoardrok’ bij meubelmaker en interieurbouwer Rinze van der Woude. Zeker nu hij sinds een jaar werkt  vanuit de mooie zichtlocatie aan de Tolhûsleane tussen Gorredijk en Terwispel. Achter de roldeur met houtlook leeft hij zich dagelijks uit.

Een oneconomisch hoekje in de bijkeuken, een lastige puzzel onder het schuinlopend dak of een uniek badmeubel. Het is zo gek niet te bedenken of Rinze maakt het. “It moaie oan dit fak is, datst elke kear wer wat oars tsjinkomst, elk ding hat syn útdaging.” De ene keer is het een rechttoe rechtaan kast of tafel, de andere keer moet iets aangepast worden aan de situatie. “Ik kom dan del, skets de minsken wat mooglik is en sykje it materiaal út. Faak lit ik ek foto’s sjen fan wat ik al makke ha.”

Olijfessenhout

Rinze werkt graag met hout, tegenwoordig meestal eikenhout of olijfessenhout. “In protte minsken kenne it olijfessehout noch net, it groeit op in spesjaal plak. Sa ûntstiet in donkere flam yn it hout, normaal essenhout is wyt.” Het donkere kienhout in olijfessen geeft meubels een bijzondere uitstraling. Trend is ook rustiek eiken, al dan niet gecombineerd met witte accenten. Niet dat donker gebeitst eiken van decennia geleden, maar met een moderne stoere look. “Mei beits kinst elk aksint jaan watst wolst.”

In zijn kantine staat een prachtig voorbeeld van een olijfessen tafel. “It bin planken fan ien beam, mar sa oan elkoar set dat it model fan de beam der noch yn sit.” Resultaat is een organische ovaalachtige vorm met natuurlijke waankant, de rand waar de schors heeft gezeten. Zijn orderportefeuille is zeker tot februari volgend jaar gevuld. Zo werkt Rinze, af en toe geholpen door heit Luitzen, op dit moment onder andere aan een bijzonder kastje. “Dat moat om ferwaarmingsbuizen hinne boud wurde, der moat plak wêze foar in kofjesetapparaat, waskmasine en droeger.”

Een kastenrij onder de vensterbank, een winkeldisplaywand met eiken waanplanken of zomaar een paar kleine plankjes met blind ophangsysteem in de keuken; meubelmaker Rinze is van alle markten thuis. “Doe’t ik begûn, wie it noch in soad grenen en vuren. Ik woe eins neat witte fan mdf en spaanplaat, mar komst der net hielendal ûnderút. It is moai spul om mei te wurkjen.” Rinze gebruikt het onder andere voor functionele kasten, eventueel mooi in kleur gespoten in de eigen spuiterij.

Hobby

De passie voor meubelmaken begon thuis bij heit in het hok. “It wie heit syn hobby, tegearre ha we hiel wat meubels foar yn ‘e hûs makke.” Samen timmerden ze ook het interieur van heit zijn boot. “Dat wie myn earste grutte útdaging, sa bin ik ek telâne kaam op de oplieding Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer.” Tien jaar geleden kochten vader en zoon een loods aan ‘t Kiemke in Gorredijk. Nu zitten ze aan de Tolhûsleane, met meer ruimte en meer houtbewerkingsmachines.

Facebook: RMI op Facebook